Kuchnia francuska jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i najlepszych na świecie.
Ślimaki, żabie udka, crème brulée, sery, wino to
coś z czym nam się kojarzy francuska gastronomia. Sami Francuzi przywiązują ogromna wagę do jedzenia i sposobu spędzania przy nim
czasu.W samym Paryżu jest ogromna liczba restauracji, reprezentujących
rożne regiony Francji jak i zakątki świata od japońskiej,
meksykańskiej, indyjskiej, aż po tajską.
Pory posiłków :
Le petit déjeuner
– francuskie śniadanie, składające się najczęściej z kawy, herbaty lub
czekolady, francuskiego rogalika (franc. croissant), długiej bulki
(baquette), masła, dżemu i soku pomarańczowego.
Le déjeuner –
francuski obiad spożywany jest między południem a godziną 14.
Tradycyjne menu francuskie składa się z przystawki (entrée), głównego
dania na gorąco (plat du jour), sera (fromage) i deseru (dessert). Do
obiadu najczęściej pije się wino lub wodę.W większości restauracji można
zamówić np. zestaw dnia składające się z entrée, plat du jour, dessert
lub fromage w cenie ustalonej z góry.
Le dîner - kolacja
spożywana jest dosyć późno - między 19 a 21. Składa się z przystawki
(hors d'oeuvre) na którą przypada zupa, sałatka, pasztet, tłusta
wątróbka. Na danie główne jest najczęściej mięso, ryba lub drób z ryżem,
ziemniakami lub warzywami. Do tego wszystkiego podawany jest deser, rożnego gatunku sery, wino i woda.
Paryżanie często stołują się
w barach o nazwie Brasserie, w których można zjeść ograniczony zestaw
menu, składający się z zapiekanki, kanapki z szynką na gorąco, parówki.
Jadłospisy w restauracjach francuskich wraz z uwzględnieniem cennika dań
najczęściej wywieszone są na zewnątrz lokalu.
Przystawki:
Croque Monsieur – zapiekanka z serem i szynka
Croque Madame – zapiekanka z serem, szynka i jajkiem sadzonym
Escargot – ślimaki
Salade niçoise – sałatka z fasolki, oliwek, anchois i papryki
Dania główne:
Coq au vin - kogut w winie
Boeuf bourgignon - wołowina duszona z burgundem i grzybami
Cassoulet - fasola z mięsem wieprzowym z kiełbaskami
Veau flamande - cielęcina z suszonymi śliwkami i morelami
Bouillabaisse - zupa rybna
Desery:
Crème brulée - krem z jajek i śmietany z zapieczonym karmelem
Francuska tarta - ciasto kruche z owocami w galaretce owocowej
Źródła:
http://www.google.com/imghp
http://www.pl.wikipedia.org