Kuchnia


Kuchnia francuska jest niewątpliwie jedną z najbardziej znanych i najlepszych na świecie.

Ślimaki, żabie udka, crème brulée, sery, wino to coś z czym nam się kojarzy francuska gastronomia. Sami Francuzi przywiązują ogromna wagę do jedzenia i sposobu spędzania przy nim czasu.W samym Paryżu jest ogromna liczba restauracji, reprezentujących rożne regiony Francji jak i zakątki świata od japońskiej, meksykańskiej, indyjskiej, aż po tajską.

Pory posiłków :

Le petit déjeuner – francuskie śniadanie, składające się najczęściej z kawy, herbaty lub czekolady, francuskiego rogalika (franc. croissant), długiej bulki (baquette), masła, dżemu i soku pomarańczowego.

Le déjeuner – francuski obiad spożywany jest między południem a godziną 14. Tradycyjne menu francuskie składa się z przystawki (entrée), głównego dania na gorąco (plat du jour), sera (fromage) i deseru (dessert). Do obiadu najczęściej pije się wino lub wodę.W większości restauracji można zamówić np. zestaw dnia składające się z entrée, plat du jour, dessert lub fromage w cenie ustalonej z góry.

Le dîner - kolacja spożywana jest dosyć późno - między 19 a 21. Składa się z przystawki (hors d'oeuvre) na którą przypada zupa, sałatka, pasztet, tłusta wątróbka. Na danie główne jest najczęściej mięso, ryba lub drób z ryżem, ziemniakami lub warzywami. Do tego wszystkiego podawany jest deser, rożnego gatunku sery, wino i woda.

Paryżanie często stołują się w barach o nazwie Brasserie, w których można zjeść ograniczony zestaw menu, składający się z zapiekanki, kanapki z szynką na gorąco, parówki. Jadłospisy w restauracjach francuskich wraz z uwzględnieniem cennika dań najczęściej wywieszone są na zewnątrz lokalu.

Przystawki:
Croque Monsieur – zapiekanka z serem i szynka
Croque Madame – zapiekanka z serem, szynka i jajkiem sadzonym
Escargot – ślimaki
Salade niçoise – sałatka z fasolki, oliwek, anchois i papryki

Dania główne:
Coq au vin - kogut w winie
Boeuf bourgignon - wołowina duszona z burgundem i grzybami
Cassoulet - fasola z mięsem wieprzowym z kiełbaskami
Veau flamande - cielęcina z suszonymi śliwkami i morelami
Bouillabaisse - zupa rybna

Desery:
Crème brulée - krem z jajek i śmietany z zapieczonym karmelem
Francuska tarta - ciasto kruche z owocami w galaretce owocowej
Crepes - naleśniki







Źródła:
http://www.google.com/imghp
http://www.pl.wikipedia.org